Bulten, Dr Dille, Stryparn, Kapten Grå
Bulten, Dr Dille, Stryparn, Kapten Grå

Historia och ändamål

Lastkaj 14 är ett trallpunkband som startades 2003. Bandet består av Stryparn, Dr Dille, Kapten Grå och Bulten.
Second Class Kids Records är ett skivbolag som startades 2003 och som ger ut punk, bland annat Lastkaj 14.

Lastkaj 14s punkstipendium grundades 2022 och är tänkt att delas ut en gång om året till unga punkare, första gången i augusti 2023

Punken är det bästa som hänt oss och vi vill att det ska fortsätta hända för kommande generationer. Vi har fått spela in skivor, turnéra i Sverige och Europa, gå på magiska spelningar, träffa vänner för livet och blivit de vi är genom punken. Vi har i många år turnerat hårt och vill investera pengar vi har fått in från detta in i punkens framtid. Därför har vi startat ett punkstipendium som är tänkt att möjliggöra mer punk och hjälpa unga punkare att göra sin grej.

Tre stipendier 2024

Lastkaj 14 delar ut tre stipendier 2024, Ett själva, där summan är 10 000kr, ett skivstipendium i samarbete med Second Class kids Records. Och ett stämmisstipendium i samarbete med Curre Sandgren (Coca Carola, Fabriken, Krymplings, Rolands Gosskör).

Lastkaj 14s stora stipendium

Lastkaj 14s stora stipendium består av 10 000kr (skattat och klart) och kan sökas av ett punkband, en person eller förening för valfritt projekt som beskrivs i ansökan. Det kan handla om en skivinspelning, turné eller delfinansiering av en festival t.ex. men inte nödvändigtvis just detta. Projektet ska handla om att sprida eller skapa punk. 


Lastkaj 14s skivstipendium

Lastkaj 14s Skivstipendium ges ut i samarbete med skivbolaget Second Class Kids Records och kan i år sökas av ett punkband för att släppa en egen 12" LP (eller en 7" EP om man föredrar det) på vinyl och digitalt. I år är det alltså inte en splitskiva utan ett band som tilldelas stipendium att släppa en egen skiva. Upplagan som trycks är 300 exemplar och bandet tilldelas 50 exemplar utan kostnad. Skivan kommer få skandinavisk distribution via Border Music Scandinavia och säljas i Second Class Kids Webshop. Skivan kommer att läggas upp på Spotify och andra digitala plattformar. Inspelning, mix och master av skivan ingår inte i stipendiet. Frågor om fullständiga villkor för skivsläppet besvaras via mail (punkstipendium@gmail.com)

Curres stämmisstipendium

Helt nytt för i år är Curres stämmisstipendium där fem "stagetuners" kommer att delas ut. Det är alltså stämapparater som man kan behålla ikopplade medan man spelar, trampa igång för att stämma lite snabbt mellan låtarna, även live. Dom funkar självklart också finemang i replokalen eller studion. Vi i Lastkaj 14 och Curre använder självklart alltid stagetuners. Det finns alltid dom som kommer gnälla och påstå att det inte är punk att stämma men vi håller inte med. Att ställa sig och stämma utan stämapparat live är ju inte så kul, men med stagetuner är det snabbt och lätt gjort och gnällspikarna kommer troligtvis inte ens märka att ni gör det.
Vi avslutar med några ord från Curre själv:

"Glädjen i att höra/ se nya band spela är enormt tillfredsställande och gör mig direkt lycklig. Det är glädjen och energin jag går igång på. Efter att jag själv spenderat tusentals timmar på olika scener, studios, replokaler med rätt många olika band så har jag lärt mig att " om alla stämmer sina instrument efter en gemensam mall så låter det så jävla mycket bättre" 


Vem kan söka

Unga personer i den svenska punkscenen kan söka.

Lastkaj 14s Stora stipendium kan sökas av ett ungt punkband, en person eller förening för valfritt projekt som beskrivs i ansökan. 

Lastkaj 14s Skivstipendium kan sökas av ett ungt punkband som vill släppa en egen skiva på Second Class Kids Records, på vinyl och digitalt. Ett band tilldelas stipendium. Även soloartister kan söka.

Curres stämmisstipendium kan sökas av personer från samma band, personer från olika band, arrangörer som vill ha dem tillgängliga som backline eller liknande. Beskriv i ansökan vad du eller ni har för behov av stämapparater och hur många du eller ni söker stipendium för. 

Det går bra att söka flera stipendier samma år men separata ansökningar måste i så fall skickas

 

Hur bedöms ansökan

Lastkaj 14 kommer gemensamt att noggrant lyssna och läsa igenom alla ansökningar för att ta beslut om vilka som tilldelas stipendium. Pelle från Second Class Kids har utslagsröst för skivstipendiet. Curre har egen beslutsrätt på sitt stämmisstipendium, Lastkaj 14 kommer endast att förmedla ansökningarna till Curre.

Enbart ansökningar som skickas in i tid kommer att bedömas. Se "Ansökan" för mer information om hur ansökan går till.

Alla punkgenrer kan söka men trallpunk kommer att prioriteras om ansökningarna i övrigt bedöms vara likvärdiga.

Vi tycker att punk ska finnas i hela Sverige och vara till för alla, därför kommer vi premiera geografisk spridning av stipendiaterna eller annan typ av tillgängliggörande av punk för alla om ansökningarna i övrigt bedöms vara likvärdiga.

Beslutet om vilka projekt som tilldelas stipendium kommer slutgiltigt att ske genom en subjektiv bedömning av
Lastkaj 14, Pelle och Curre. Alla ansökningar uppskattas enormt mycket och vi vill uppmana alla som söker att inte ge upp utan söka igen ett annat år om man inte får stipendium första gången man söker.